onsdag 31 juli 2013

Torka, trimmer och ett tragiskt efterspel

I går, tisdag, föll ett stilla regn under många eftermiddags- och kvällstimmar. 19 mm. Jag, eller snarare min rygg, hann precis avsluta grästrimningen.
I dag, onsdag, sol omväxlande med störtskurar. Även hagel, blixt och dunder. Men inte mer än 6 mm blöta.

Trimmerns manual är stundtals skojig läsning.
...ignorering av driftsinstruktionen kan leda till livsfara. ... iakttag nationella säkerhetsföreskrifter från yrkesförbund, socialkassan, myndigheter för arbetsskydd och andra... 
Den som arbetar med maskinen måste vara utvilad, frisk och i god form
Den som av hälsomässiga skäl inte får anstränga sig bör fråga sin läkare om arbetet med maskinen är tillrådligt. 
Hrm - i god form? Och  jag borde förstås ha hört vilka "socialkassans" säkerhetsföreskrifter är. Kanske de sammanfaller med följande, ur manualen:
...använd snäva kläder, gärna overall. Ingen arbetsrock.
Bär ej heller halsduk, slips och smycken. Fäst ihop och skydda långt hår (sjal, mössa, hjälm, osv.)
Förtänksamt verkligen, att avråda från att trimma gräs iförd slips. Till overallen. Och hjälmen.

---


Det är torrt i markerna. Framförallt björk och hassel gulnar. 
Utsikt åt norr...



...och åt väster.


Men än är det sommar, regnet kom äntligen och det känns skönt. 

Inte har jag så många blommor (utom på altanen) men kan i alla fall glädja mig år en cikoriaplanta som valt att placera sig på torra gårdsplanen. Farligt utsatt läge, för där parkeras bilar. Men jag skyddar den.  Klicka!:)


---

Ni minns kanske den här fruktansvärda händelsen. Jag skrev om den. 
Nu pågår efterspelet vid Södertälje tingsrätt, slutpläderingar idag, onsdag. Tragedin växer. 

söndag 28 juli 2013

Två trösklar

Den första tröskeln  - att starta... att äntligen sätta igång.


Den andra - att sluta. Att inse när det är tid att pausa.


En sorts lycka - när man klivit över båda. :)
(Tänk förresten, så mycket en bärsele betyder, på en stor och tung trimmer.)

fredag 26 juli 2013

Återbördad :)

Adventsstaken får fortsätta att vara hemlös - laptopen (som jag av någon outgrundlig anledning döpt till Moses) kom tillbaks med budbil i en jättetrist, brun kartong.




Så nu är den här igen. Bokstavligen som ny. Den har fullt sjå att uppdatera sig själv, så jag har inte lagt in något mer än Office-programmen. Som också uppdaterar och uppdaterar...

Och vet ni - jag har upptäckt, på riktigt, att det ju är en bärbar dator! Och att  routern fungerar både i hela lilla huset och på altanen. Så här såg det ut i går kväll, vi åt middag tillsammans, jag och Moses. Och Kasper, förstås.



Här ett par bilder med meddelanden (syns om ni klickar) - såna som förut alltid ledde till att "Windows inte kunde konfigureras" och att Moses fick fara till doktorn. Dessutom speglas både jag och några träd på skärmen. :)



I kväll satt jag också ute, men kom inte på att jag skulle ta en bild innan jag hann släcka ner. I kväll dök första myggen upp, två stycken. :) Trots att allt regn tydligen väljer att komma ner någon annantans än hos mig.  

 
Det får ta sin tid att installera alla program och all kringutrustning, och lägga in allt mitt eget material igen. jag har ingen brådska. Sommaren är till för att tas tillvara.

Och idag har värstingstrimmern blivit som ny, efter besök hos trimmerdoktorn. Fyra meter tjock ny tråd, och äntligen en bärsele. Så att jag orkar längre än 10 minuter. :) Så nu mejas bl.a. lupiner. Känns härligt.


Förresten - jag stod och tittade på den här frestelsen - längst upp till höger finns Napoleonbakelser! Ha - jag föll inte!!  

"Bagaren" frågade om jag behövde hjälp, men jag svarade som sanningen var att jag bara ville ta en bild för att visa hur stark min karkatär är. ;)

Nu ska jag se till att Kasper får ge sin syn på saken, han också. :)  Kasper, som får hit en liten tvåbent valp i morgon, som förmodligen kommer att tappa en hel del på golvet, åt en liten påpasslig hund.

tisdag 23 juli 2013

Mörknande kvällar, spamkommentarer - men sköna. blommande dagar.

Lugna sköna myggfria sommardagar. Men jag retar mig på spam! Kommentarer på årsgamla inlägg, som jag tar bort. Kommentarerna alltså. :) Då återkommer de, under samma inlägg. De har inget alls med just det inlägget att göra.

Skönt att upptäcka att det går att stoppa vidare kommentarer på just de inläggen. Efter det blev det "tyst".

Tyst är däremot inte min mobil. Jag svarade trots att samtalet kom från ett okänt nummer. "Luren" lades på. Numret går inte att spåra. Har senaste dagarna fått ytterligare samtal från samma nummer, men nu svarar jag inte. Inget meddelande på mobilsvar. Skumt. Läste förresten att de flesta mobiler kan kapas på ett par minuter.
Jag har försökt fotografera min elvastänglade Agapanthus, men det är svårt. Jag lyckas inte alls, men här är i alla fall ett par bilder, Glad är jag över rosmarinen som skymtar bredvid, jag trodde inte den skulle överleva, så som den såg ut.





De ljusa sommarkvällarna, sommarnätterna - de är redan ett minne blott.
Så fort det gick.

Här lyser både måne, kökslampa och kamerablixt.



Jag har skrivit ett inlägg som jag valt att lägga som "sida". Om utsatta människor och elsmog. Allvarligt och långt, men det kunde ha blivit mycket, mycket längre. Nästan hur långt som helst. Går att klicka fram, under headern.
Det är inget roligt inlägg. Men jag tycker det är viktigt.

måndag 15 juli 2013

Hon hann försvinna - men svanar kompenserar

Nu har hon presenterat sig, den vackra marodören som smaskat i sig  mina penséer och violer. Vi såg på varandra en stund, på 4-5 meters avstånd. Så vackra ögon!

Dessvärre var jag inomhus, och hon ute på tomten. Nu vet jag att även stora blåklockor är mums för rådjur. Precis som för harar.

Jag gick försiktigt efter kameran och smög ut på altanen, men hon hade anat oråd. Så detta var det enda jag lyckades fånga av henne. klickar ni så kan ni se en liten brun "prick" som försvinner från tomten.


Synd på blåklockorna, men nu fick jag åtminstone se henne. 
Något annat jag fått se är sångsvanarna, i kvarndammarna som jag passerar på väg till civilisationen.Jag trodde de övergett oss, men här var dom! 

Pappa svan försökte ta dem över till dammen på andra sidan vägen, men det kom en bil och projektet övergavs. 

Däremot tog jag många bilder förra året, och då kom jag svanarna mycket närmare. I år fyra ungar, förra året fem. En del av er har nog sett ett par av bilderna förut, men antagligen glömt dem. :)
Klicka!



Kom inte för nära - jag kan bitas!! 

Tillbaks till idag. När vackra rådjuret försvann fick jag nöja mig med att titta på blomster, och vindspel. Där på altanen. 


Många vackra vindspel finns här, klicka dig vidare till vindspel. Jag skulle kalla dem vindmobiler. De är minst lika vackra på vintern.

Och nu ska jag hjälpa Kasper att återfå sitt kontorstäcke - jag vet inte för hur många gånger i ordningen. Filip har bestämt att när han vill ha det, då är det hans! Kasper inser att katter sätter man sig inte upp mot! Inte ens när det gäller det egna täcket. Bra då, att det finns en matte att be om hjälp. :)

fredag 12 juli 2013

Adjö, adjö - fast vi lär väl ses igen... :)

I den här kartongen ligger min laptop. Hehe, jag blev lycklig när jag hittade en stabil kartong här hemma som den faktiskt rymdes i, på alla ledder. Boden med alla gamla kartonger och emballage tömdes i våras.

Så adjö, adjö laptopen tills vi ses igen. Ha det så bra!  Och sköt dej!!!!  Sent omsider!!! 


Hoppas reparatören uppskattar att få en försändelse med en adventsstake på. Eländet med datorn har alltså fortsatt. Ominstallationer, borttagning av tidigare uppdateringar osv osv, allt i samråd med datorns support. Inget har hjälpt. Windows kan fortfarande inte aktiveras och inte konfigurera uppdateringar (senaste uppgiften var att 64 väntade, ett par dagar tidigare väntade 6).

Utan att gå in på detaljer kan jag tala om att det här har tagit de flesta av dygnets timmar i anspråk, senaste veckan. Datorn har stått där och tuggat och jobbat, och jag har inte vågat avlägsna mig alltför långt för att inte missa något meddelande.

Till slut gav supporten upp - vi måste få in den och rensa och återställa allt till fabriksstatus.

Nytt jobb - läsa, ladda hem fraktsedel, upplystes i mejl av transporterande företaget att jag måste lämna in datorn i Järfälla eller nånstans på Mäster Samuelsgatan i Stockholm (för vidarebefordran Uppsala).

Jag ringde företagets kundtjänst - riktigt sur var jag! Vägrade åka längre än till exempelvis Södertälje...

Men nej, inte ska du behöva det - "vaddå, bor du långt ute i skogen? Men det finns väl vägar dit?  Strunta i mejluppgifterna! Klart vi kommer och hämtar! Kan du ha den leveransklar mellan 13.00 och 16.00 i dag?" 

Om jag kunde! Datorn tömde jag på allt personligt i natt. Upptäckt kartongen med adventsstaken hade jag också gjort. Så ut efter ett rejält sjok bubbelplats (en gång använd som isolering i växthuset). Nu isolerade den laptopen och fyllde ut tomrum så att den inte ligger och skvalpar.
Efter en knapp timme kom en chaufför och hämtade.

Nu är det bara att hoppas att garantin gäller, annars blir det här kalaset dyrt! Enligt tillverkaren ASUS så ska den gälla.

Nu sitter jag här med min gamla trotjänare. Lite svajig är den, aningen högljudd och den vill inte alltid kännas vid att den har ett tangentbord. Men hittills har den alltid kommit på bättre tankar när den fått fundera lite.

När jag får tillbaks min laptop (funderar på vilket nytt namn som kan vara lämpligt för den) så vidtar allt jobb på nytt. Inklusive det där som barnbarnet som flyttade till Kanada ordnade. En del av det klarar jag nog själv nu, och när det strular så frågar jag barnbarnsmannen, som ju var här häromdagen. (Barnbarnet själv, man och barn och en väninna och hennes barn.) Eller förstås mejlar Rasmus i Kanada.

Mamma Hanna skickade en bild på lille Wincent, tagen vid "badudden". Det här gillade han, och kommer snart hit igen. Världens sötaste. :)


Nu ska jag ha några sköna dagar, utan datorbekymmer. :) Hoppas det dröjer innan jag får laptopen tillbaks!
Trots allt känns livet tryggare med "den gamle". Och alla länkar och alla favoriter finns tillgängliga.

Lite svajighet och långsamhet får man väl finna sig i, vet väl själv hur det är att bli till åren, som det heter. :)

I morgon blir det i alla fall korv- och köttbulleparty i Skottvång, ska bli trevligt att träffa partajande hundar och deras mattar och husse igen. :)

En kattbild ska väl också få vara med här. Tittut, sa Myse.

Tråkmatte, sa Kasper.

Men i morgon får han trevligt. :)

lördag 6 juli 2013

Datorstrul och gnäll, gnäll, gnäll

Två eländesdagar, tycker jag. Datastrul avskyr jag. Microsoft support är ett skämt - om den nu överhuvudtaget existerar. Windows 8 har/hade jag förlikat mig med, men nu vete katten...
 På något sätt har jag fått in ett spionprogram, som dirigerar om min startsida. Det går inte att få bort, har försökt allt, och följt alla anvisningar jag kunnat få via forum på Internet. Men eländet finns kvar! Har förstås med InternetExplorer att göra.

Jag stänger datorn i "förtvivlan". Tar itu med något annat. Men är snart tillbaks igen. Frustration.

Har avinstallerat och installerat om Google Chrome, men inställningsknappen har försvunnit... Går inte att hitta. Får väl avinstallera en gång till och ominstallera, kanske.

Visst, jag kan surfa, kan tillfälligt klicka bort skitsidan - men fy tusan så less jag blir. Och vem vet vad den ställer till framöver.

Ändå är förstås det här en struntsak, allt beror ju på vad man jämför med. Försöker trösta mig med att placera mig i Baden-Baden-stolen på altanen. Och titta på blommor...



Och så klappar jag förstås på hund och katter, och undrar om jag ska försöka åtgärda värstingstrimmern själv. Eller ta med den till någon reparatör. Nej, i stället återvänder jag till datorn. Efter en pliktskyldig promenad med Kasper. Att man ska vara så beroende.

Barnbarnet, han finns i Kanada. "Gamla gurun" är numera förlorad för mig. sedan han och min väninna separerat...

Egentligen har jag det ju så fint. Mina fyrfotingar mår alla bra, och just nu är jag extra tacksam för det. För så är det inte för alla. Jag känner verkligen med dem som just mist en älskad varelse och de som oroar sig för sin väns hälsa och kanske riktigt allvarliga sjukdom.

Andra har dessutom betydligt större trassel än jag, som ju trots allt kan använda mina datorer, den gamla är inte ens infekterad.

Men den inbyggda brandväggen är utslagen, nyinstallerade (gamla välkända) "anti"-programmet hittar inga hot men har saktat ner även nya datorn rejält.

Gnäll, gnäll, gnäll. Fast jag egentligen har det så bra...

Håhåjaja...